Sign In

Почела међународна конференција "Форвард" у Бањој Луци

Објављено:

У организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационог центра Бањалука данас је почела дводневна Међународна конференција "Форвард", посвећена дигиталној трансформацији и концепту развоја паметних градова, на којој учествује више од 300 стручњака из Републике Српске, БиХ и Европе.

Отварајући конференцију, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је један од стратешких развојних циљева у Српској дигитална трансформација.

- У овоме видимо велику развојну шансу. Конференција је прилика да се разговара о одређеним рјешењима, односно куда се креће модерни свијет, шта значе модерна управа и економија и да видимо која је то област која даје могућност за развој и додатно запошљавање - рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је навела да је 313 предузећа у Српској у сектору информационих технологија и да запошљавају 7.000 радника, те да је евидентно да је ова привредна грана у успону.

- Земље које желе да буду модерне и организоване морају имати модерне технологије на којима ће базирати и економски раст. Срећна сам што Република Српска настоји да ухвати корак са развијеним друштима - додала је Цвијановићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић нагласио је да Српска активно ради на дигиталној трансформацији.

- Испред нас је свијетла будућност уколико схватимо да се дигитална трансформација не може избјећи. Остаје само питање како да је прихватимо и примијенимо, а трудићемо се да конференција постане традиционалана - рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да ће на конференцији бити ријечи о различитим темама важним за дигиталну трансформацију локалних заједница, али и о битним питањима која су садржана и у економским реформама и експозеу премијера Српске Радована Вишковића.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да нема области живота и рада у којима нису присутне информационе технологије.

-Морамо да радимо на дигиталној трансформацији у свим сферама од администрације до привредних субјеката. У Стратегији развоја Бањалуке један од циљева јесте развој паметног града - напоменуо је Радојичић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да ће бити одржано више панела, међу којима и о дигиталној трансформацији и њеном значају за секторски развој.

Конференција „Форвард" се одржава у Културном центру Бански двор у Бањој Луци.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.