Sign In

На Јахорини одржана конференција за новинаре поводом одржавања међународне конференције „Форвард“ у Бањој Луци

Објављено:

​Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да је конференција "Форвард", која ће наредног мјесеца бити одржана у Бањалуци, једна од покретачких снага за развој информационо-комуникационих технологија које су развојна шанса и грана привреде у којој Српска може да буде лидер у региону.

Рајчевић је на конференцији за новинаре на Јахорини, на којој је представљен концепт и програм "Форварда", истакао да је дигитална трансформација друштва постављена као један од кључних циљева у Програму економских реформи Владе Српске и у експозеу премијера Радована Вишковића. Он је рекао да је услов за достизање тог циља популаризација поменуте теме и развој информационо-комуникационих технологија.

- С циљем популаризације ове теме потребно нам је много оваквих догађаја и стручних конференција на којима ће се окупљати стручњаци из домаћих компанија којима су основни бизнис информационо-комуникационе технологије и инострани стручњаци из те области. Желимо да Бањалуку обојимо у боје информационо-комуникационих технологија и поручимо региону да у Српској почињу нова времана за њихов развој - нагласио је Рајчевић.

Он је изразио наду да ће конференција "Форвард" прерасти у традиционалну, те захвалио кабинетима предсједника и премијера Републике Српске и платинастим спонзорима на подршци у организацији скупа.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић изјавио је да ће на отварању конференције доминантна тема бити дигитална трансформација и њен значај за развој читавог друштва и малих компанија, те за бољи живот грађана.

Према његовим ријечима, други дан ће бити посвећен паметним градовима као тренду који се развија паралелно са дигиталном трансформацијом и пружа унапређење услужних процеса и сарадње и комуникације локалних администрација са грађанима и јавним сектором.

- Имамо велики одазив говорника, учесника и панелиста који су у овом процесу годинама и пренијеће нам своје импресије и утиске, те помоћи смјерницама како бисмо оно што је тема конференције интегрисали у свакодневни живот у Српској - каже Гверић.

Генерални директор "М:тела" Марко Лопичић рекао је да су технолошки развој и инвестиције основни постулати те компаније.

- Дигитална трансформација је дио стратешког плана `М:тела` и увелико је спроводимо и на унутрашњем и на спољашњем плану. Сви процеси унутар компаније `М:тел` су дигитализовани и аутоматизовани и базирани на најсавременијим рјешењима. Радимо на развоју различитих рјешења која ћемо понудити спољном тржишту када дигитална трасформација у цијелој Српској и БиХ добије замах - истакао је Лопичић.

Без јаке телекомуникационе инфраструктиуре, а посебно оптичке мреже, додао је он, није могуће спровести дигиталну трансформацију.

- Због тога је компанија `М:тел` незаобилазно мјесто за стварање основа за дигиталну трансформацију. Већ сада имамо оптичку мрежу у свим градовима у Српској и у Сарајеву - рекао је Лопичић, подсјетивши да је компанија у посљедњих 12 година инвестирала 1,4 милијарде КМ, те да је већина новца отишла у оптичку инфраструктуру.

Директор компаније "Проинтер" из Бањалуке Бојан Вујић оцијенио је да је конференција корак у смјеру истицања значаја дигиталне трансформације друштва.

- Компанија `Проинтер` ће искористити прилику да промовише наш концепт дигиталне трансформације. То је веома важно јер дигитализација у јавном сектору, привреди и локалним заједницама мора да буде на много вишем нивоу - рекао је Вујић.

Према његовим ријечима, бенефити дигитализације су вишеструки, а најважнији су уштеде, оптимизација, аутоматизација и повећање конкурентности.

- Важно је да се сви укључимо у овакве пројекте како би ниво дигитализације нашег друштва био подигнут, а тиме би и привреда боље функционисала и животни стандард би био виши - поручио је Вујић.

Конференција "Форвард" биће одржана 4. и 5. децембра у Банском двору у Бањалуци.

Организатори овог стручног скупа су Министарство за научно-трехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Иновациони центар Бањалука уз подршку платинастих спонзора комапнија "М:тел" и "Проинтер".



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.