Sign In

Награда УНЕСKО за Студијски програм хемија ПМФ УНИБЛ

Објављено:

​Др Маја Станисављевић, запослена на Природно-математичком факултету у Бањој Луци - Студијски програм хемија, као експерт на текућем пројекту финансираном од стране EIT raw materials фонда, добила је престижну награду PhosAgro/ UNESCO/ IUPAC Partnership in Green Chemistry for Life.

Награда је додијељена у Русији, у Санкт Петерсбургу у оквиру Свјетског економског форума. Награда подразумијева фонд од 30.000 америчких долара намијењених на пост-докторско истраживање др Станисављевић, а који ће по плану бити употријебљен за набавку опреме, хемикалија те за подршку излагању резултата на међународним конференцијама у Европи, све у току једне академске године (2017/2018).

Поред тога, биће стипендиран и двомјесечни боравак др Станисављевић на Источнофинском универзитету у лабораторији за хемију воде. Тема пројекта који је добио награду је „Хибридни метално-карбонски метали припремљени уз помоћ муља из рударске индустрије и њихова примјена у адсорпционо-каталитичком третману нових фармацеутских загађивача воде". Наиме, показало се да класични нанопорозни карбон, обрађен јонским раствором метала добијеним ремедијацијом отпадног муља из рударства, показује сасвим нове хибридне структуре. На Студијском програму за хемију до сада је показано да овакви материјали могу бити врло ефикасни филтери за сумпор диоксид, те ће се у пост-докторском истраживању др Станисављевић проучити да ли би већа ефикасност могла да се постигне и у случају примјене оваквих материјала у филтрацијама односно каталитичкој разградњи антибиотика који су значајан загађивач присутан у медицинским отпадним водама.

Др станисављевић је свијетао примјер борбе за напредак науке у Републици Српској од стране младих стипендираних из националних и међународних програма. Она је била стипендиста Фонда „Др Милан Јелић" у току додипломских студија, а затим и Scholarship of South Moravian Center for International Mobility у Чешкој Републици, на чијем Мендел универзитету је и докторирала у области хемије наноматеријала.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.