Sign In

Отворен симпозијум "Инфотех-Јахорина"

Објављено:

Помоћник министра науке и технологије Републике Српске Биљана Војводић отворила je Шеснаести међународни научно-стручни симпозијум "Инфотех-Јахорина 2017", чији је организатор Електротехнички факултет.

Војводићева је истакла да је организовање оваквих стручних скупова веома важно, али је исто тако битно да они буду квалитетни и да дају добре резултате.

- Због тога је у Министарству науке и технологије извршена категоризација научних скупова у четири категорије, а `Инфотех-Јахорина` сврстан је у прву, што значи да спада у ред истакнутих међународних научних скупова - рекла је Војводићева.

Она је указала на брзину промјена у сфери информационо-комуникационих технологија, што представља изазов и шансу за престиж у оквиру свјетски признате науке.

Војводићева је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске усвојила у фебруару Нацрт стратегије за науку и технологију коју је припремило ресорно министарство и чији је циљ да наука и технологија у Српској у 2021. години буду у институциналном оквиру који подстиче изврсност, међународну и националну видљивост истраживача и научних радника и организација, те научно-истраживачке резултате који доприносе конкурентности привреде и свеукупног друштвеног развоја.

Декан ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Зоран Љубоје рекао је да су рецензенти за овај скуп одобрили 149 научних радова 352 аутора из седам држава, од чега је девет студентских радова.

Суорганизатори скупа су Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци, Електротехнички факултет Универзитета Београд, Електронски факултет нишког универзитета, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Алумни асоцијација инжењера електротехнике Источно Сарајево.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.