Sign In

Шеранић: ИРЦЕ битан за припрему регистра научне инфраструктуре

Објављено:

Министар науке и технологије Ален Шеранић састао се јуче са Александром Тодоровићем, директором Истраживачко-развојног центра електроенергетике,ИРЦЕ-а који послује у оквиру Електропривреде Републике Српске.

Министар Шеранић истакао је да је Истраживачко-развојни центар електроенергетике ИРЦЕ веома важан са аспекта припреме регистра научне инфраструктуре у Српској.

- Регистар ће омогућити да сагледамо капацитете и видимо како можемо да унаприједимо опрему, као и да покушамо максимално искористити опрему коју се у овом тренутку користи у научноистраживачке сврхе у Српској - нагласио је Шеранић.

На састанку су присуствовали и декани Машинског и Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, те их је министар Шеранић информисао о актуелним конкурсима Министарства науке и технологије намијењеним унапређењу сарадње научно-истраживачке заједнице и привреде.

Директор ИРЦЕ-а Александар Тодоровић је рекао да је током састанка било ријечи о сарадњи са Електротехничким и Машинским факултетом из Источног Сарајева у оквиру које би у одређеним пројектима и пословима учествовали апсолвенти, магистранти и докторанди са тих образовних институција.

-Разговарали смо и о проширењу сарадње са Министарством науке и технологије и заједничком наступу Електротехничког факултета Источно Сарајево и ИРЦЕ према одређеним пројектима које кандидује Министарство - истакао је Тодоровић.

Тодоровић је нагласио да ће будући развој ИРЦЕ-а ући у два правца, а то подразумијева набавку нове мјерне опреме за коју ће тражити субвенцију од Министарства науке и технологије.

Други правац је, додао је он, израда пројекта громобранске хватаљке за громобранске инсталације заједно са Електротехничким факултетом гдје би теоретску анализу радио факултет, а експериманталну анализу Истраживачко-развојни центар. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.