Sign In

Министар Комић на конференцији ИРМЕС

Објављено:

Министар науке и технологије Јасмин Комић отворио је тродневну научну конференцију ИРМЕС, која се под називом "Истраживање и развој механичких елемената и система" одржава у Требињу од 7.9 до 9.9. 2017. године.

Отварајући конференцију, Комић је рекао да је ово скуп важан из више аспеката.

- Са једне стране требамо размотрити све могуће путеве за развој индустрије на овим просторима, што нам је изузетно значајно, а са друге, из апсекта истраживачко-научног рада фокус треба поставити на регионалну сарадњу како би удруженим знањем и пројектима постизали што боље резултате. И те како је важно да академска заједница и јавна управа нађу начина да подстакну ове процесе, како би се повећао ниво конкурентности, те обезбједили нашим производима да на иностраном тржишту нађу свој пут, што би осигурало наш индустријски раст, а тиме и сваки други раст и развој - рекао је Комић.

Предсједник програмског и организационог одбора конференције ИРМЕС проф. др Радослав Томовић са Машинског факултета Универзитета Црне Горе је истакао да се ова манифестација организује под покровитељством Асицијације за дизајн, елементе и конструкције АДЕКО, удружења које окупља 22 научне и стручне институције и велики број научних радника, професора, инжењера из Централне и Југоисточне Европе.

- "ИРМЕС је једна од највећих и најзначајних конференција у области машинства која се организује на простору Југоисточне Европе. Ове године се организује осми пут и част да буде домаћин конференције има управо Машински факултет Универзитета Црне Горе, док су коорганизатори Машински факултет у Источном Сарајеву и Факултет за производњу и менаџмент у Требињу. На наше задовољство пријављен је велики број радова, преко 90 радова из 17 различитих држава са четири континента – рекао је Томовић.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.