Sign In

Министар Рајчевић у Источном Сарајеву о реформи високог образовања и изградњи новог студентског дома

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је јуче у Источном Сарајеву да ће се концепт реформе високог образовања заснивати на три принципа - интернационализација, модернизација и рационализација.

Подсјећајући да је Преднацрт закона о високом образовању у Републици Српској достављен заинтересованим странама, Рајчевић је оцијенио да је ријеч о добрим рјешењима која су усаглашена са праксом у региону, као и најбољим европским стандардима.

Рајчевић је након састанка са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем изразио наду да ће путем нових закона и обезбјеђивања квалитета бити створене добре правне претпоставке за цјелокупну реформу.

- Испред нас је још доста посла - потребно је да у оперативним могућностима створимо што бољи амбијент како би наше наставно особље стекло већу међународну видљивост и како бисмо дошли до што вишег квалитета у настави и могли да се поредимо са регионом, а након тога и са Европом - нагласио је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да се мора учинити све да студијски програми који су од националног значаја, као што је српски језик и књижевност, историја или факултети попут Богословског имају посебан статус, истичући да не долази у обзир гашење ниједног студијског програма.

- Имамо проблем са појединим студијским програмима због малог броја уписаних студената, али наш је задатак да направимо стратегију како тај проблем да ријешимо до идуће године - рекао је Кулић.

Министар Рајчевић је истакао да ће на данашњој сједници Владе Српске бити разговарано о изградњи новог студентског дома у Источном Сарајеву и изразио очекивање да би објекат могао да буде завршен до краја идуће године.

- Влада и ја информисани смо да тренутни услови нису задовољавајући за студенте и Министарство ће предузети одговарајуће кораке – нагласио је Рајчевић након састанка са директором Студентског центра у Источном Сарајеву Александром Бјелицом и начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем.

Он је најавио да ће већ на данашњој сједници Владе Српске, која ће бити одржана у Источном Сарајеву, бити предузети одређени кораци с обзиром да је и претходна Влада у буџету обезбиједила средства за изградњу студентског дома у Лукавици.

- Данас ћемо на сједници бити у прилици да покренемо одређене процедуре како би то питање било ријешено - рекао је Рајчевић и додао да би ускоро требало да буду покренуте оперативне активности за добијање нових смјештајних капацитета у Лукавици за студенте Универзитета у Источном Сарајеву.

Директор Студентског центра у Источном Сарајеву Александра Бјелица рекла је да је изградња новог студентског дома најважније питање за Студентски центар.

- Мислим да смо дошли до договора и да би то могло да крене у што скорије вријеме - истакла је Бјелица, наводећи да је већ завршена пројектна документација, а да се у сарадњи са ресорним министарством приводи крају тендерска документација за изградњу новог студентског дома.

Према њеним ријечима, капацитет новог дома био би 360 мјеста и имао би кухињу.

Као резултат разговора са министром, Ћосић је навео да је потврђена заједничка опредијељеност за наставак јачања Универзитета и његово позиционирање у Источном Новом Сарајеву, као и за јачање инфраструктурне опремљености Студентског центра.

Говорећи о састанку са министром у општини, Ћосић је рекао да је приоритетно разговарано о изградњи новог студентског дома, али и изградњи објекта за Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву, те за смјештај Музичке академије, како ове двије институције не би више биле подстанари на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву.

- Ови послови биће завршени у наредне три године мандата Владе Републике Српске, да није било Владе Републике Српске ниједан крупни капитални инфраструктурни пројект на подручју општине Источно Ново Сарајево и града Источно Сарајево не би био реализован. И данашња посјета Владе и министра Рајчевића су у функцији јачања Источног Новог Сарајева и Источног Сарајева - рекао је Ћосић.

 

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.