Sign In

Министар Рајчевић на „Јахорина економском форуму“: Развијати информационо-комуникациону технологију

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић говорио је јуче на четвртом „Јахорина економском форуму" о теми "Како креирати амбијент потребан за развој иновационих компанија" и истакао да Српска има велику шансу за развој у области информационо-комуникационе технологије.

- Ми треба да искористи предности које имамо у том смислу, а Влада ће то подржати. На нама свима, као друштву, је да дамо све од себе да бисмо подстакли такве активности у Републици Српској. Министарство ће бити на услузи привреди и научноистраживачкој заједници и на неки начин сервис друштву у настојањима да се креира повољан пословни амбијент за привлачење домаћих и страних инвестиција – рекао је министар Рајчевић и додао да наше друштво мора да ухвати прикључак са развијеним свијетом.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић излагао је о теми „Образовни систем у 21. вијеку". Он је нагласио да систем образовања треба да одговори на потребе друштва, а претпоставка је да до 2021. године на тржишту рада неће постојати 30 одсто данашњих занимања.

- Другим ријечима, ми сада школујемо дјецу за оно што више не постоји – рекао је Марчић.

Подсјетио је да је истраживање Свјетске банке 2004. године утврдило да је око 50 одсто свих профила који изађу из средњих школа у БиХ неупотребљиво.

Према његовим ријечима, план је интензивирати сарадњу са разним актерима на тржишту, не само са привредом већ и са невладиним сектором ради утврђивања стварних потреба и циљаних улагања. Он је истакао да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво усвојило стратегију о научнотехнолошком развоју до 2021. године ради улагања у области које у кратком периоду могу омогућити поврат средстава, наводећи да су идентификоване четири области – паметна производња хране, креативна индустрија, енергија и информационо-комуникациона технологија.

- За ове области биће издвојено више средстава, али се мора мислити и о осталим научним областима – рекао је Марчић и додао да су издвајања за научна истраживања веома мала.

Он је изјавио да будућност образовања треба да се заснива на доживотном образовању  те да је неопходно побољшати квалитет образовања и учити се креативном и предузетничком начину размишљања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.