Sign In

Министар Комић отворио конференцију „Студенти у сусрет науци“

Објављено:

Министар науке и технологије Јасмин Комић отворио је у понедјељак 27.11.2017. године научно-стручну конференцију „Студенти у сусрет науци" који организује Студентски парламент и том приликом истакао да су развој науке, научног стваралаштва и истраживања, као и примјена научних достигнућа у пракси, одувијек били битни за развој друштва у цјелини.

- У данашњем глобализованом свијету више него икада раније, знање је постало један од кључних фактора подстицања конкурентности националних привреда - казао је Комић и указао на чињеницу да савремена друштва све више истичу важност образовања и научне дјелатности.

Комић је указао и на чињеницу да се у условима отвореног друштва и тржишно оријентисане економије, знање и иновације постижу највећу цијену на тржишту.

- Дефинисање националних приоритета иде у смјеру што већег постизања истраживања и иновативности, потенцирање и јачања партнерства, што ранијег укључивања младих истраживача у научно – истраживачке процесе - казао је Комић и указао и на то да је Влада РС опредијељена за научно-технолошки развој, посебно за процес улагања у младе људе, наводећи да је неспорна чињеница да је то улагање у будућност.

- Настојимо да постигнемо максимум у оквиру расположивих могућности. Ипак у односу на развијене економије то није много, нити довољно, али због тога развијамо и проводимо друге активности којим треба да обезбиједимо будућност младим људима, за стицање нових знања и бављење научноистраживачким радом - поручио је министар Комића и навео да се једна од програмских активности ресорног министарства управо односи на суфинанисарање и одржавање научних скупова.

Министар је посебно истакао да је министарство на чијем је челу са нарочитим задовољством помогло одржавање ове научно-стручне конференција.

- Можемо да констатујемо да је Студентски парламент у сарадњи са наставним особљем Универзитета још 2008. почео са организовањем научног скупа који је у међувремену постао традиционалан. Остварен је најважнији циљ јер је омогућено студентима укљученим у научноистраживачки рад да на правом мјесту изложе добијене резултате својих истраживања, размјене искуства и успоставе сарадњу са колегама са других универзитета - поручио је Јасмин Комић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.