Sign In

Отворена прва софтверска академија

Објављено:

Помоћник министра за технологију Биљана Војводић присуствовала је данас отварању прве софтверске академије у компанији "Ланако", гдје ће наредних девет мјесеци обуку похађати 32 полазника, а најбољи ће добити прилику за запослење у овој фирми.

Поздрављајући присутне полазнике, Војводић је истакла значај ове академије на којој ће се, кроз формалне и неформалне видове обуке, школовати довољан број стручњака у области информационих технологија који свуда у свијету недостају.

- Осим тога, важно је и да се Бањалука као град развије у озбиљну софтверску средину, чему ће ова академија сигурно допринијети. Поред тога, академија је значајна и са аспекта остваривања стратешких циљева у области науке и технологије Српске, јер је новом стратегијом научног и технолошког развоја до 2021. године развој информационо-комуникационих технологија утврђен као један од приоритетних подручја истраживања у оквиру паметне специјализације- истакла је Војводић.

Генерални директор компаније "Ланако" Небојша Нинић истакао је да је улагање у образовање једини начин да се дође до квалитетног кадра.

- Наше високошколско образовање не задовољава потребе привреде и не може да прати свјетске стандарде - сматра Нинић.

Ментор академије проф. др Бранко Перишић (редовни професор на Факултету техничких наука у Новом Саду) рекао је да би ова обука требало да омогући другачији начин образовања.

- Суштина је да развијамо могућности наших полазника, па да им, кооперативним радом у тимовима, помогнемо да стекну онај дио који припада и емоционалној интелигенцији, уз техничка знања - рекао је Перишић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.