Sign In

Одржана манифестација „Ноћ истраживача“

Објављено:

​Европска Ноћ истраживача одржана је у петак 27.09.2019. у више градова у Републици Српској под покровитељством Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Министар Срђан Рајчевић свечано је отворио манифестацију у Дому омладине у Бањој Луци и том приликом пожелио учесницима успјешну манифестацију и усвајање нових знања.

- Желимо да подстакнемо науку и истраживање и „Ноћ истраживача" иде у том правцу и зато ми је драго што смо покровитељи ове манифестације. Комплетна прича у вези са реформом образовања иде ка већем улагању у науку и истраживања у оним научним гранама које Српској могу да донесу додатну економску корист - нагласио је Рајчевић.

У исто вријеме манифестација „Ноћ истраживача" отворена је у Требињу на Факултету за производњу и менаџмент Универзитета Источно Сарајево, у Центру за културу у Бијељини, те у Омладинском центру у Брчком.

Уз предавања врсних научних радника, презентовани су и научни радови студената Електротехничког факултета у Источном Сарајеву и Факултета за производњу и менаџмент Требиње, а посјетици су могли да виде и која техничка помагала у криминалистици користе припадници Полицијске управе Требиње, те како се дигитализацијом културно насљеђе Музеја Херцеговине чува од заборава.

Декан Факултета за производњу и менаџмент Душан Јокановић манифестацију је окарактерисао као својеврсни академски празник.

- Науку покушавамо да популаризујемо на један лакши и опуштенији начин. Некад ми на универзитету знамо да 'гушимо' теоријом – а јако је важна ова експериментална подршка теоријским резултатима. С друге стране, још је важније да на овај начин нашим школарцима још у овом узрасту подгријемо ту клицу научноистраживачког рада. Можда ће неки од њих сутра бити велики истраживачи или професори универзитета. Прије свега, важно је да науку схвате као један алат који ће помоћи – и да овај свијет буде бољи и да они буду бољи људи – истакао је он.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.