Sign In

Потписан посебни колективни уговор у области високог образовања и студентског стандарда

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић потписали су данас посебни колективни уговор у области високог образовања и студентског стандарда.

Министар Рајчевић је изразио задовољство што је по први пут потписан посебни колективни уговор за запослене у овој области.

- У овом посебном колективном уговору су терминолошки боље дефинисане ствари и усклађене са дефиницијама које се налазе у Закону о раду. Најважније је да је очуван продуктивни дијалог социјалних партнера, односно Владе и репрезентативних синдиката - рекао је Рајчевић.

Гњатић је истакао да се овим колективним уговорима благо побољшава стање у областима на које се односе.

- Ово је добар допринос побољшању материјално-социјалног статуса запослених у овим областима. Колективни уговори важе три године, а ми настављамо разговоре и тражићемо бољи однос према запосленима, иако сам задовољан и овим што смо договорили јер имамо благи помак набоље - рекао је Гњатић.

Према његовим ријечима, први пут је потписан посебни колективни уговор у области високог образовања и студентског стандарда.

- Људи су задовољни што имају свој колективни уговор. Јубиларне награде смо дефинисали на бољи начин него што је било раније - истакао је Гњатић, наводећи да регрес није регулисан колективним уговором, него Законом о платама у којем је дефинисан као примање радника на мјесечном нивоу.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић потписали су такође данас посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.