Sign In

Одржана Ноћ истраживача у Требињу

Објављено:

Министарство науке и технологије је по пети пут на Факултету за производњу и менаџмент у Требињу организовало „Ноћ истраживача" у петак, 29.09.2017. године.

Посјетиоци су могли да погледају како ради три-де скенер, мини хидроелектрана, занимљиве експерименте из физике, мини-хидротурбину, мобилне роботе и роботску руку. Највећи дио изложених експоната у оквиру „Ноћи истраживача" био је посвећен роботици, јер је управо роботика једна од најважнијих научних области у будућности.

На овој манифестацији су осим требињских ученика учествовали и ђаци из цијеле Херцеговине.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да ће наука имати важну улогу у рјешавању нових изазова у вези са егзистенцијом људског рода, те да ће одлучујућу улогу одиграти научници, истраживачи, иноватори.

- Овакве манифестације су важне да би заинтересовале младе да се баве овим послом, који је неизвјестан, али креативан. Знање је изузетна развојна шанса, која ће помоћи даљем развоју Републике Српске. Циљ нам је да заинтригирамо младе људе да се баве истраживачким послом који је тежак, незахвалан и неизвјестан, али надасве креативан што је за човјека најважније - истакао је Комић.

Поред изложбеног дијела, организована су и предавања на којима су излагали министар Комић, затим виши асистент на Природно-математичком факултету у Бањалуци Немања Ракић који је говорио о теми из области астрофизике те инжењер Ранко Мандић из Требиња који је риједак примјер истраживача из регије који се може похвалити наградом НАСА.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.