Sign In

Промоција новог мобилног планетаријума на Природно-математичком факултету у Бањој Луци

Објављено:

​На Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци данас је промовисан нови мобилни планетаријум, који ће допринијети промоцији науке међу младима, а за који је 70.000 КМ обезбиједило Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић истакао је значај ових активности које ће допринијети промоцији науке код младих.

- Планетаријум представља технолошку симулацију васионе и кретања небеских тијела и само је почетак промовисања науке у високом образовању - нагласио  је Рајчевић.

Он је напоменуо да ће мобилни планетаријум бити представљен и у другим општинама и градовима Републике Српске.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изразио је захвалност ресорном министарству које је омогућило набавку планетаријума, који ће од сада бити у сталној поставци Природно-математичког факултета у Бањалуци.

- С обзиром на то да до сада нисмо имали планетаријум, овај ће од сада служити како студентима, тако и грађанима Републике Српске, те сам сигуран да ће веома допринијети развоју науке, али и потенцијала које наши студенти имају - рекао је Гајанин.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић рекао је да је набавком планетаријма створена могућност да се природне науке промовишу међу младима, нарочито код дјеце основних и средњих школа.

- Осим симулације васионе и кретања планета и небеских тијела, планетаријум можемо користити и за унапређење наставе из области физике, географије, геодезије и просторног планирања - рекао је Трбић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.