Sign In

Више од 250.000 КМ за научну продуктивност у Републици Српској током протекле три године

Објављено:

Како би подстакли научну продуктивност и наградили наше успјешне истраживаче који објављују научне радове у истакнутим научним часописима и постижу изузетне резултате у науци, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске већ трећу годину објављује конкурс за подстицање научне продуктивности у међународним референтним часописима и награђивање за научна достигнућа.

Подстицаји за објављивање радова у истакнутим међунарoдним научним часописима додјељују се истраживачима који објављују радове рефeрисане у одговарајућим индексима Web of Science (WoS) базе и Journal Citation Reports (JCR) извјештају компаније Клеривет аналитикс (Clarivate Analytics). У претходне три године Министарство је подржало преко 300 истраживача који су објавили своје научне радове у престижним међународним часописима. За подстицање научне продуктивности у истом периоду издвојено је преко 250.000 КМ. Конкретно, у 2020. години подржана су 92 истраживача у укупном износу од 94.000 КМ.

Други дио конкурса односи се на награду за остварене изузетне научне резултате у години у којој се расписује конкурс. Истраживачи или истраживачки тимови који конкуришу за награду морају имати остварене сљедеће реултате: доказана примјена резултата истраживања кроз коју је остварена мјерљива корист за привредни сектор, координација међународним истраживачким пројектом који финансира Европска комисија кроз Оквирне програме (Horizon 2020 и COST) или друге програме које финансирају међународне организације, објављена или уређена монографија међународног значаја код престижног иностраног издавача, менторство на међународном нивоу не рачунајући земље бивше Југославије, објављен научни рад у часопису чији је фактор утицајности (Journal Impact Factor – IF) једнак или већи од 30 за претходну годину. Три године заредом, награду за научна достигнућа, која износи 4.000,00 КМ, добијао је Студијски програм хемија, Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, с тим што су 2019. године награду дијелили са истраживачким тимом са Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци. Нарочито је битно напоменути да се Студијски програм хемија, поред осталих критеријума за додјелу награде, посебно истиче у сарадњи са привредом, односно резултати њихових истраживања су примјењиви у привреди и доносе корист за привредне субјекте са којима сарађују. У 2020. години су наставили успјешну сарадњу са „Дестилацијом" из Теслића, као и фирмом „Бентопродукт" из ШиповаПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.