Sign In

Министар Срђан Рајчевић са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у посјети Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци

Објављено:

​Поводом данашње посјете министар Рајчевић је оцијенио да је Факултет политичких наука свјестан значаја реформских начела међу којима су рационализација, модернизација и интернационализација.

- Факултет политичких наука започео је иновирање студијског програма политичке науке, односно Одсјека за међународне односе и јавну администрацију. Драго ми је да је предвиђено изучавање и иновативних предмета којих до сада није било, а међу њима је дигитална дипломатија. То је правац којим морамо да идемо - истакао је Рајчевић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да је у Републици Српској неопходна свеобухватна реформа образовања и доношење новог закона о високом образовању.

- Неопходна нам је свеобухватна и видљива реформа образовања, јер морамо имати кадар који може да се носи са изазовима модерног времена - рекао је Додик након састанка са руководством Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, којем су присуствовали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић и ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Он је нагласио да је Факултет политичких наука урадио истраживање које је показало да је 70 одсто свршених студената у радном односу, чиме је срушен стереотип да млади немају посла.

Додик сматра да је потребно преиспитати негативну праксу неких приватних факултета да се за мало новца добије диплома.

- Мораћемо увести градацију, тако да студенти који заврше државне студије буду „видљивији" на тржишту рада. Наша очекивања су велика и драго ми је што је Факултет политичких наука препознао ентузијазам и вољу да се нешто уради - додао је Додик.

Он је напоменуо да ће институције Српске обезбиједити средства и логистику за подршку реформама и доношењу закона о високом образовању како би био уведен ред.

Српски члан Предсједништва рекао је да је потребно основати стручни часопис који ће бити основа за оцјењивање научних достигнућа из Српске.

- Наши стручњаци имају велики проблем да објаве радове на Западу, јер се гледа ко су и из које политичке структуре. Министар Рајчевић и ја даћемо подршку да буде покренут такав часопис - истакао је Додик.

Гајанин је рекао да Универзитет подржава промјене које иду у корак са модерним временом.

Он је напоменуо да су промјене на Факултету политичких наука усаглашене са реформама које је предвидјело Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Декан Факултета политичких наука Здравко Злокапа истиче да овај факултет креће са модернизацијом студијских програма и да су ове године на првом циклусу студија спремна четири нова студијска програма.

Злокапа је навео да се реформе односе и на припрему студената за нова занимања.

- Нове технологије и вријеме захтијевају нове људе који су отворени за нова знања. Све чиме се бавимо засновано је на употреби нових технологија и медија и сматрамо да ћемо новим програмима одговорити на савремене захтјеве - рекао је Злокапа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.