Sign In

Потписан Споразум о сарадњи на успостављању мреже за дигиталну трансформацију привреде Републике Српске

Објављено:

Споразум о сарадњи на успостављању мреже за дигиталну трансформацију привреде Републике Српске у вриједности 10.000 евра по пројекту потписан је данас у Бањалуци и представља један од предуслова подизања продуктивности и конкурентности домаће привреде, а биће спроведен као пилот- пројекат у 10 привредних субјеката.

Споразум су у Привредној комори Републике Српске потписали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић, министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић, предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић, директор бањалучког Иновационог центра Дарко Гверић и менаџер пројекта њемачке Организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Елен Калиновски.

Срђан Рајчевић је рекао да ће овај пилот-пројекат, који ће се спроводити уз помоћ ГИЗ-а, значити почетак активности на успостављању центра за дигиталну трансформацију привреде у Српској и да је адреса за то Привредна комора Српске.

- Уколико овај пилот-пројекат, који ће трајати 15 мјесеци, заживи у пуном капацитету и ако будемо имали успостављен центар за дигиталну трансформацију привреде, то ће бити други такав у региону. Један постоји у Србији, други ће бити у Српској и ово ће водити дугорочном циљу који је Влада Српске поставила, јер нема стабилног друштва без високо продуктивне привреде, а тога нема без дигиталне трансформације - навео је Рајчевић.

Он је појаснио да дигитална трансформација, осим увођења технологије у процес производње и управљања ресурсима од пословног субјекта, подразумијева и промјену свијести - од оснивача компаније до свих запослених, а све ради повећања продуктивности уз употребу технолошких алатки.

Министар Рајчевић је навео да дигитална трансформација подразумијева и аутоматизацију процеса, уштеде, ефикасније управљање људским ресусрсима - све што подразумијева модерна, ефикасна пословна пракса.

Министар Петричевић је нагласио да је потписивање овог споразума значајно за привреду Српске, да је процес дигиталне трансформације најављиван у овој години, а биће омогућен привредном субјекту који се укључи у дигиталну трансформацију и прилагоди своје пословање како би остварио бољу продуктивност и конкурентност ради успјешнијег пословања.

- Мислим да ћемо кроз овај пилот-пројекат добити добре резултате, јер искуства из Србије показују да је успјешност тог пројекта остварена са више од 90 одсто и не видим разлог да се то не деси и код нас - рекао је Петричевић.

Он је додао да ће се након пилот-пројекта ући у озбиљнији и конкретнији процес дигитализације привреде Српске.

Борко Ђурић је навео да ће Привредна комора ставити своје расположиве капацитете у реализацију овако важног пројекта, уз очекивање да ће у сарадњи са Центром за дигиталне трансформације Србије оспособити кадрове и консултанте који ће у предузећима одабраним за пилот-пројекат обавити едукацију запослених за успостаљање дигиталне трансформације.

- У оквиру Привредне коморе биће успостављен центар за дигиталну трансформацију, што је наша обавеза и шанса да као асоцијација привредника стварамо услове за динамичнији развој кроз увођење нових технологија - рекао је Ђурић.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.