Sign In

Одржан међународни научно-стручни скуп о теми "Технолошке иновације - генератор привредног развоја"

Објављено:

У организацији Привредне коморе, Савеза иноватора Републике Српске и Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа данас је у Бањој Луци одржан међународни научно-стручни скуп о теми "Технолошке иновације - генератор привредног развоја", на којем су презентована 23 рада.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Перо Ћорић је рекао да је Привредна комора Републике Српске предложила формирање научноистраживачког центра који би био искључиво у функцији привреде, односно развоја нових производа и технологије чиме би била повећана њена конкурентност.

- Надам се да ће Влада Српске прихватити ову иницијативу приликом израде програма економских реформи за наредну годину.  Привредници су веома заинтересовани за иновације и тежимо ка томе да искористимо потенцијал наших факултета и да знање буде преточено у привредна друштва - рекао је Ћорић.

Он је навео да су предузећа у Српској углавном мала и средња и нису у могућности да сама креирају и финансирају свој развој и да опреме лабораторије.

- Управо би ту требало направити спону између науке и привреде како бисмо имали квалитетне производе, високе технологије и образоване људе. То је оно што и европску и свјетску привреду вуче напријед. Циљ овог скупа је да повежемо научну заједницу и привредна друштва и да кроз научне радове који су примјењиви у привреди покушамо повећати конкурентност привреде, која би се на тај начин боље позиционирала на тржишту - нагласио је Ћорић.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић рекао је да је на досадашњих пет скупова презентовано 170 радова 242 аутора.

- Појединцци су реализовали своје идеје, формирали предузећа и запослили раднике и њихове идеје већ годинама живе и доприносе развоју привреде. Истакао бих вакуум пресу Звездана Вишта из Добоја, вертикалну турбину Мирослава Тешића из Котор Вароша и дестилатор етеричних уља Мирка Добрњца из Бањалуке - каже Бајић.

Најбољи иноватор у 2017. години и директор Виртуелног научно-истраживачког института за примјену природних материјала у пољопривреди и исхрани - Винис Славко Црнић представио је своја три патента - безглутенско пшенично, ражево и спелтино брашно, еколошко минерално ђубриво и влатковачки сир.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.