Sign In

Сутра у Бијељини и Зворнику промоције такмичења за најбољу технолошку иновацију

Објављено:

У организацији Министарства науке и технологије Републике Српске сутра ће у Бијељини и Зворнику бити одржана промоција такмичења за најбољу технолошку иновацију 2018. године.

Промоције су заказане за 11 часова у Бијељини на Факултету за пословну економију и у Зворнику од 13 часова на Технолошком факултету.

Током претходна два дана промоције су одржане у Приједору и Градишци у уторак и у Добоју у сриједу. Промоције су окупиле средњошколце, студенте и иноваторе, а неки од посјетилаца већ су имали прилике раније да учествују у такмичењу и подијелили су са присутнима своја искуства.

Предсједник добојског Удружења иноватора Драго Ђосић рекао је током промоције на Саобраћајном факултету у овом граду да такмичење за најбољу технолошку иновацију представља одличну прилику за иноваторе, који на овим просторима још нису довољно препознати и подржани.

Додао је да је развојни пут тежак и као примјер навео свој патент "хидроген индустријал", који замјењује 50 одсто угља у термоелектранама, те у потпуности све штетне гасове и за 30 одсто је јефтинији од угља.

- Ова иновација је представљала БиХ у САД и данас је тај патент у Кини, која ће га примијенити у Термоелектрани `Станари`. Тежак је развојни пут, патент треба прећи свијет, па се поново вратити кући – рекао је Ћосић.

На промоцији у Градишци своја искуства је са ученицима Средње техничке школе и осталим посјетиоцима промоције подијелио Драгана Буњевац, члан прошлогодишњег побједничког тима „Хепоб" из Градишке.

- Немате шта да изгубите, покушајте са својом идејом односно иновацијом да се представите, а ми искуснији као и остали чланови градишког удружења иноватора ћемо вам помоћи у свему што вам затреба – поручио је Буњевац.

Циљ такмичења за најбољу технолошку иновацију је подстицање иновативности и предузетништва, подршка иноваторству, помоћ у покретању послова, промоција иновација, те подстицај њихове комерцијализације.

У Републици Српској у претходних 11 година такмичење су прошла 273 тима у категоријама иновативних идеја, реализованих иновација и потенцијала, од чега се у категорији реализованих иновација такмичило 209 тимова.

Награђено је укупно 86 тимова са 389.000 КМ.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију представља резултат сарадње Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске на основу Меморандума о сарадњи два министарства и Споразума о специјалним паралелним везама Србије и Српске.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.