Sign In

Министар Срђан Рајчевић разговарао са ректором Америчког колеџа у Солуну и представником Центра за истраживање и технологију

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић данас је, током првог дана посјете Солуну коју је организовало Представништво Републике Српске у Грчкој, обишао Амерички колеџ (American College Thessaloniki) и разговарао са ректором ове установе Стамосом Карамузисом.

Током разговора са министром Рајчевићем ректор Карамузис је изразио заитересованост за потписивање споразума о сарадњи Америчког колеџа са два јавна универзитета у Републици Српкој, којим ће се дефинисати размјена академског особља и студената, организовање заједничких љетних школа за студенте из Српске и заједнички иновативни постдипломски програми из области СТЕМ-а.

Министар Рајчевић је обишао данас и Центар за истраживање и технологију Грчке (CERTH), један од двадесет најбољих научноистраживачких института у Европској унији са више од 350 годишњих међународних публикација, 1.200 истраживачких пројеката и годишњим буџетом од 450 милиона евра. У разговору са директором ове престижне научноистраживачке институције Атанасиосом Констандопулосом министар Рајчевић је добио обећања да ће овај центар пружити свесрдну помоћ истраживачима из Републике Српске приликом учешћа у европским пројектима и побољшању међународне видљивости наше научноистраживачке заједнице.

Министар Рајчевић сутра ће посјетити штандове Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву на 84. Међународном сајму предузетништва и иновација у Солуну и учествовати на церемонији свечаног отварања. Сајам отвара грчки премијер Кирјакос Мицотакис.

Сајам представља један од најважнијих изложбених догађаја на простору југоисточне Европе по броју учесника и разноврсности садржаја, а сваке године га обиђе преко 280.000 посјетилаца. Ове године представиће се више од 1.500 излагача.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.