Sign In

Министар Рајчевић на Међународној конференцији о медицинском и биомедицинском инжењерству

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић присуствовао је данас Међународној конференцији о медицинском и биомедицинском инжењерству, која се у организацији Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци и Друштва за медицински и биолошки инжењеринг БиХ, одржава у бањалучком Банском двору.

Министар Рајчевић је изјавио да Република Српска може остварити значајне користи од биомедицинских истраживања и иновација посвећених унапређењу функционалности постојећих медицинских уређаја и технологија.

- По правилу, биомедицински инжењеринг, поред знања из области медицине, захтијева вјештине различитих  додатних дисциплина као што су електро и механички инжењеринг, знање о новим материјалима и др. Широк дијапазон потребних знања и вјештина у области биомедицине посједује потенцијал за унапређење интердисциплинарности и мултидисциплинарности истраживања у нашој научноистраживачкој заједници – рекао је Рајчевић.

Истичући значај конференције јер пружа могућност размјене знања и искустава учесника коју не треба потцијенити, Рајчевић је нагласио да је од формирања нове Владе Републике Српске, уведен сет мјера усмјерених на оснаживање сарадње између академске и пословне заједнице, а намјера је да се то ради и у будућности.

- За успјешну реализацију садашњих и будућих мјера и пројеката, потребна је сарадња свих нас. Министарство које представаљам ће, у складу са својим могућностима, подржати самоодрживе идеје и пројекте које ова Конференција потенцијално генерише – рекао је Рајчевић.

Додао је да се биомедицински инжењеринг састоји из различитих под-области као што су медицински инжењеринг, клинички инжењеринг итд. а које често захтијевају универзитетско образовање.

- Ово представља одличну прилику за високообразовне институције у Републици Српској, уколико успјешно унаприједе постојеће и уведу нове, конкурентне студијске програме у области биомедицинског инжењеринга – рекао је Рајчевић.

У оквиру Треће међународне конференције о медицинском и биомедицинском инжењерингу одржава се и Први интернационални конгрес студената медицине.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.