Sign In

Министар Рајчевић: Народна библиотека - установа од стратешког значаја

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да ће Министарство учинити све да унаприједи рад Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске јер је то установа од општег друштвеног и стратешког интереса за Српску.

Министар Рајчевић је након састанка са директором ове установе културе Љиљом Петровић Зечић рекао да је потребно радити више на синергији ове библиотеке и универзитета у Српској.

Он је изразио задовољство што је од менаџмента Библиотеке данас чуо врло амбициозне планове у вези са дигитализацијом библиотечке грађе.

- Министарство на чијем сам челу и ја лично инсистирамо на тим процесима управо пред најављену реформу система високог образовања зато што сматрамо да је интернационализација нашег високог образовања, научноистраживачког рада и библиотечке грађе којом располаже ова библиотека један од наших кључних циљева у предстојећој реформи - рекао је Рајчевић.

Он је додао да се Република Српска мора кретати у тренду 21. вијека, поготово у сектору високог образовања и научноистраживачког рада, те да Народна и универзитетска библиотека мора да буде што више присутна у том процесу.

- Из тог разлога инсистираћу да се што прије састану менаџменти два јавна универзитета, поготово бањалучког Универзитета и Библиотеке, како бисмо могли да детаљније размотримо тренутне проблеме који се јављају у њиховој комуникацији, да ту комуникацију унаприједимо и Библиотеци дамо значај и статус који заслужује - рекао је Рајчевић.

Он је навео да је данашњи састанак био веома продуктиван, те изразио задовољство што се Народна и универзитетска библиотека посветила и развоју електронских сервиса.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић истакла је закључак данашњег састанка да је ова библиотека врло важан сегмент у научној заједници.

Зечићева је рекла да Библиотека нуди и простор за учење студентима, те обезбјеђује академској заједници низ корисних ствари приликом објављивања научних часописа и публикација.

Она је навела да је на састанку разговарано о унапређењу, развоју и подршци библиотечко-информационом систему "Кобис",  унапређењу електронске базе научних радника и формирању репозиторијума научних база информација, те о присутности Библиотеке у научно-наставном процесу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.