Sign In

Одржана конститутивна сједница Савјета за високо образовање Републике Српске

Објављено:

У Административном центру Владе Републике Српске данас је одржана конститутивна сједница Савјета за високо образовање на којој је изабрано руководство овог тијела, донесени акти о његовом раду, размотрен преглед надлежности и договорен начин рада у 2021. години.

За предсједника Савјета изабрана је проф. др Недељка Ивковић (Универзитет у Источном Сарајеву), а за њеног замјеника проф. др Драшко Маринковић (Универзитет у Бањој Луци).

„Задатак Савјета за високо образовање је констатно ослушкивање академску заједнице, али и времена у којем се налазимо. Савјет ће пружати сугестије и достављати упутства министарству на који начин да ми усмјеримо високо образовање у Републици Српској", изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић. 

Министар је додао да је суштина Савјета и реформе високог образовање управо у томе да се пруже одговори како да Република Српска иде даље.

Савјет за високо образовање дјелује као независно академско, стручно и савјетодавно тијело. Чини га 17 чланова, од којих је 13 представника истакнутих универзитетских наставника и четири члана из привредног сектора. 

У оквиру својих надлежности Савјет прати развој високог образовања у Републици Српској и његову усклађеност са европским и међународним стандардима, предлаже мјере за развој и унапређење високог образовања, даје препоруке Министарству о уписној политици, те обавља и друге послове предвиђене Законом о високом образовању.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.