Sign In

Два јавна универзитета из Републике Српске уписана у Регистар акредитованих установа БиХ

Објављено:

Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ 6.02.2020. године донијела је рјешење о упису два јавна универзитета из Републике Српске у Регистар акредитованих установа БиХ.

У посјети БиХ боравила је ТАИЕX мисија која је организовала неколико састанака посвећених теми осигурања квалитета у високом образовању.

На састанку у Бањој Луци, 5.2.2020. године, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је иницирао састанак, којем су присуствовали директори надлежних агенција из Републике Српске и БиХ, директорица Агенције за акредитацију високошколских установа у Републици Српској Биљана Војводић и директор Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ Енвер Халиловић, експерти ТАИЕX мисије и представници делегације ЕУ у БиХ.

Министар Срђан Рајчевић је том приликом предложио план по којем би се издало ново рјешење Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске по основу претходно издатих препорука ресорне Агенције са нивоа БиХ. На основу тог рјешења Агенција БиХ би донијела рјешења о упису два јавна универзитеа из Републике Српске у Регистар акредитованих установа БиХ у којем ће се констатовати и допунска рјешења ресорне републичке Агенције из марта 2019. године, чиме је формално-правно покривен период од истека претходне акредитације до данас.

Ово рјешење је основа постигнутог договора те је директор Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ Енвер Халиловић издао поменута рјешења, чиме је извршена институционална реакредитација Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву.

Рок важења акредитација за наведене установе је пет година, а рјешења су доступна на интернет страници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.