Sign In

Академик Васкрсија Јањић предсједник Републичког савјета за науку и технологију

Објављено:

​На сједници Републичког савјета за науку и технологију, одржаној 9. јула. 2018. године  академик Васкрсија Јањић једногласно је изабран за новог предсједника Савјета.

Он је на овом мјесту замијенио проф. др Радослава Гајанина.

Академик Јањић је стручњак из области фитофармације, а до сада је, сам или заједно са другим ауторима, написао односно објавио у часописима и саопштио на научним скуповима 529 библиграфских јединица. Из богате научне биографије академика Јањића може се издвојити податак да је био руководилац 15 националних пројеката из основних истраживања и технолошког развоја министарстава за науку, као и пројеката за друга министарства, привредне и друге организације (биографија В. Јањић).

На сједници Републичког савјета за науку и технологију размијењене су и релевантне информације у вези са Законом о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју, који је усвојен на 28. посебној сједници Народне скупштине Републике Српске. 

Поред тога, на сједници је било ријечи и о плану активности у циљу оснивања Фонда за науку и иновативност Републике Српске (ФНИРС). Истакнуто је да би у складу са мјером 1.3.1. Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2017-2021 године – „Знање за развој" у наредном периоду требало припремити елаборат о оснивању ФНИРС.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.