Sign In

Министар Шеранић говорио на научном богословском скупу

Објављено:

​Министар науке и технологије Ален Шеранић обратио се учесницима Међународног научног богословског скупа под називом "Свети Јован Златоусти данас", који је у четвртак, 18.10.2018 године, организован поводом 1.610 година од упокојења овог светитеља.

Обраћајући се присутнима, Шеранић је рекао да је Јован Златоусти суштинску популарност заслужио непоколебљивом борбом за права подређених слојева у тадашњем друштву.

Према његовим ријечима, Јован Златоусти је подучавао да је у присуству сиромаштва и биједе свако богатство неправедно и мртво и свједочи о одсуству љубави.

- Данас живимо у времену лажних вијести и вулгаризованог морала који се као опијум сервира људима, у времену интелектуалних пречица које се намећу као пожељан референтни систем умјесто мукотрпног рада, истраживања заснованог на чињеницама и хуманистичким вриједностима које нас једино могу да доведу до истине - истакао је Шеранић.

Он је дода да је један од изазова пред учесницима симпозијума тај како огромно дјело и суштинске поруке вансеријских мислилаца, какав је засигурно био Јован Златоусти, прилагодити времену технолошких турбуленција и оскудне интелектуалне пажње.

- Колико год вјера и наука за неке изгледали удаљене, са различитим извориштима, увјерен сам да прије или касније долазе до истог ушћа – рекао је Шеранић.

Декан Православног богославског факултета "Свети Василије Острошки" Владислав Топаловић рекао је да је Свети Јован Златоусти један од најутицајнијих црквених отаца свих времена.

Организатори тродневног симпозијума су Митрополија дабробосанска и Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки".

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.