Sign In

Објављени конкурси из сектора науке вриједни 295.000 КМ

Објављено:

Министарство науке и технологије Републике Српске објавило је данас конкурсе за суфинансирање учешћа истраживача на научним скуповима у иностранству у овој години, за одржавања научних скупова, као и за суфинансирање програма усавршавања научноистраживачког кадра, за шта је укупно предвиђено 295.000 КМ.

Министар науке и технологије Српске Ален Шеранић рекао је да је ријеч о конкурсима који се објављују редовно у складу са програмом рада ресорног министарства, а односе се на унапређење научноистраживачког рада у Републици Српској.

Он је нагласио да су конкурси отворени до 31. октобра.

- Путем конкурса у вези са суфинансирањем активности у области међународне научно-истраживачке сарадње желимо подстаћи научноистраживачки рад у три сегмента. Један је везан за суфинансирање трошкова научника из Републике Српске на научним скуповима у иностранству, суфинансирање доласка страних научника по позиву, те за суфинансирање учешћа у научноистраживачким програмима ЕУ – рекао је Шеранић.

Шеранић је навео да Министарство жели да подстакне научноистраживачке организације и суфинансира трошкове у вези са припремама приједлога пројеката који конкуришу за расположиве фондове Европске комисије у области научно-истраживачког рада или за суфинансирање одређених активности оних пројеката који буду прихваћени за финансирање од стране Европске Уније.

Он је рекао да се конкурс за суфинансирање одржавања научних скупова по устаљеној пракси реализује након завршене обавезне категоризације научних скупова у Републици Српској.

Шеранић је рекао да се трећи конкурс односи на суфинансирање програма усавршавања научноистраживачког кадра у 2018. години у Републици Српској, конкретно суфинансирање научних студијских боравака у иностранству истраживача из Републике Српске и научно усавршавање у одређеној научној ораганизацији у иностранству.

- Ово су све активности којима Министарство прати реализацију Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске за период 2017-2021. година Знање за развој, у оквиру које је један од циљева интернационализација науке у Републици Српској путем долазака еминентних научних радника у Републику Српску и размјене искустава и пракси - истакао је он.

Према Шеранићевим ријечима, циљ је и одлазак научног кадра у иностранство, било да је ријеч о студентима истраживачима, истраживачима првог, другог или трећег циклуса студија, односно у научноистраживачке организације и размјена пракси и знања.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.