Sign In

Министар Шеранић у службеној посјети Србији

Објављено:

У оквиру службене посјете Београду и Новом Саду, министар науке и технологије Ален Шеранић састао се данас са министром  за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненадом Поповићем са којим је разговарао о досадашњој и моделима будуће сарадње по питању пројеката из области науке и иновација.

Министар Шеранић је истакао да Влада Србије и министар Поповић подржавају визију развоја науке и иновација у Републици Српској, прије свега у правцу интердисциплинарности и изврсности.

Министар Шеранић разговарао је данас и са директором Фонда за иновациону дјелатност у Београду Иваном Ракоњцем и том приликом истакао да су искуства Фонда веома корисна јер ће помоћи у поступку оснивања институције за подршку иновацијама у Републици Српској.

Шаренић је истакао је да ће кроз рад ове будуће институције Министарство науке и технологије Републике Српске настојати да подстакне младе људе да покрену своје бизнисе, развијају нове идеје и освајају нова тржишта. 

Министар Шеранић је разговарао и са директором Истраживачког центра Петница Вигором Мајићем, који је истакао да се у Петници налази велики број ђака из Републике Српске, у просјеку их по години има око 50 из неколико различитих градова.

Министар Шеранић сложио се са колегама из Петнице рекавши како је битно направити стратегију у циљу коришћења постојећих ресурса као и добрих пракси Петнице за добробит Републике Српске. Договорено је да се организују тематски семинари како за ђаке тако и за наставнике, као и организација љетних програма за талентоване ученике из неколико већих градова Републике Српск .

Током посјете Новом Саду, министар Шеранић је посјетио Факултет техничких наука. У разговору са деканом Факултета проф. др Радетом Дорословачким, продеканом за финансије и развој проф. др Владимиром Катићем и продеканом за инвестиције и сарадњу са привредом проф. др Срђаном Колаковићем размијењени су позиви за сарадњу кроз реализацију заједничких пројеката и уопште кроз развој науке и технологије у Републици Српској и Србији.

На састанку је изражена жеља да Факултет техничких наука подржи и учествује у развоју заједничког научног и образовног простора који стратешки дефинишу Влада Републике Српске и Влада Републике Србије.

Након састанка министар Шеранић је обишао градилишта објекта Научно-технолошког парка Нови Сад.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.