Sign In

Договори о споразуму у области дигиталне трансформације друштва између Српске и Србије

Објављено:

​Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да се разрађују и договарају детаљи споразума о сарадњи Србије и Републике Српске у области дигиталне трансформације друштва, који би требало да води ка што већој технолошкој и економској интеграцији Српске и Србије.

Рајчевић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарали су данас у Бањалуци са представницима Владе Србије о донацији 500 дигиталних учионица Републици Српској из Србије, која би требало да се реализује од наредне школске године.

- На састанку је било говора о дигиталној трансформацији образовног система, а у вези са донацијом 500 дигиталних учионица Владе Србије те о сарадњи у области развоја електронске управе као првог стадијума у дигиталној трансформацији и развоја друштва у Србији и Републици Српској, која је базирана на знању и иновацијама - истакао је Рајчевић.

Он је подсјетио да су двије делегације, са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером Србије Аном Брнабић на челу, прије мјесец дана имале састанак у вези са овим активностима, након чега су ресорна министарства добила налоге да раде на изради споразума о сарадњи између Србије и Републике Српске у области дигиталне трансформације друштва.

- Разрађујемо и договарамо детаље тог споразума који би требало да у коначној верзији да води ка што већој технолошкој и економској интеграцији Републике Српске и Србије, који је базиран на дигиталним подацима. За то имамо правну основу која се састоји у Споразуму о специјалним и паралелним везама између Републике Српске и Србије - појаснио је Рајчевић.

Рајчевић је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу и премијеру Ани Брнабић, који су исказали велику заинтересованост да на овај начин помогну Републици Српској.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић подсјетила је да је у Републици Српској процес дигитализације почео 2012. године, када су све основне и један број средњих школа опремљене рачунарском опремом. 

 - Џаба нам сва опрема, ако немамо наставне планове и програме, дигиталне уџбенике, едукације наставног кадра који ће бити примијењени кроз ту техничку опрему, како бисмо имали занимљиве часове и како бисмо ђецу упознали како да на нов начин савладавају нова градива јер су данас ђеца 21. вијека која од малена користе дигиталне технологије - истакла је Тривићева.

Она је рекла да ће почетком нове школске године експериментално почети примјена дигиталних уџбеника у Републици Српској.

Помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја Србије Саша Стојановић рекао је да је у Србији у прошлој години у пилот фази имплементирано 2.000 дигиталних учионица, док је у овој години планирана имплементација нових 8.000 дигиталних учионица.

- Дигиталне учионице нису само опрема, оне подразумијевају и одговарајуће техничке предуслове у просторијама, те садржаје и обуку за коришћење тих садржаја у настави - појаснио је Стојановић.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.