Sign In

Министар Рајчевића са студентима: Продужен рок за окончање студија по старом плану и програму

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас да је постигнут договор према којем ће бити продужен законски рок за окончање студија за студенте који студирају према старом наставном плану и програму до краја академске 2019/2020. године.

- До продужења тог рока доћи ће се измјенама и допунама Закона о високом образовању, односно измјеном члана 148. Та иницијатива ће бити што прије упућена у скупштинску процедуру и више неће бити продужавања тог рока - рекао је Рајчевић након састанка са представницима студената који су уписали студије према старом Закону о Универзитету (прије увођења болоњског процеса) и студентских организација.

Министар Рајчевић је навео да је то питање ријешено на обострано прихватљив начин и да је на састанку усвојен закључак у корист такозваних старих студената, додајући да сматра да је то добро рјешење.

- Процјена Владе Српске и Министарства, на чијем сам челу, јесте да нисмо у позицији да губимо било којег високообразованог човјека, а узели смо у обзир и објективне околности које су ови људи имали приликом студирања, односно одгађања својих обавеза током студија - рекао је Рајчевић.

Он је изразио очекивање да ће до окончања договореног рока бити смањен број "старих студената", наводећи да има око 2.000 таквих студената на додипломским, постдипломским и докторским студијама.

Рок за завршетак студија према програму прије увођења болоњског процеса био је 30. септембар прошле године.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Немања Бабић рекао је да је у кратком периоду док је Рајчевић на челу ресорног министарства ријешен одређени број суштинских питања за студенте, међу којима су "стари студенти".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.