Sign In

Радионица о иновацијама и трансферу знања и технологија

Објављено:

У организацији Центра за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањалуци данас је одржана радионица под називом "Иновације и трансфер знања и технологија – примјери из праксе", чији је циљ преношење практичних искустава о процесу трансфера технологије и знања са универзитета у привреду, са акцентом на заштитити интелектуалне својине која настаје као резултат истраживачких пројеката.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић на почетку радионице је истакао да је важно подстицати иновативност, јер је то једини начин да би била обезбијеђена конкурентност привреде, створена нова радна мјеста и омогућен развој.

- Трансфер знања је структурални проблем који је присутан и у региону, а не само у Српској, гдје су резултати релативно скромни. О томе говоре подаци о иновативним активностима предузећа, гдје је за прошлу годину оцијењено да је 22,7 одсто предузећа било иновативно - рекао је Комић.

Он је као проблем мале иноватности навео уситњеност предузећа и непостојање крупних компанија које покрећу истраживачке активности и улажу велика средства у истраживање и развој.

- Због тога морамо тражити начине и могућност да подстичемо иновативност и да, између осталог, заштитимо интелектуално и друго власништво - нагласио је Комић.

Он је подсјетио да је Стратегијом научног и технолошког развоја Српске, усвојеном прошле године, зацртано неколико аспеката тих проблема, међу којима је и "паметна специјализација" као врло комплексан проблем гдје треба пронаћи сегмент у којима то посебно долази до изражаја. Ту је посебно означен ИТ сектор, производња хране и креативна индустрија.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин је подсјетио да ова високошколска установа посједује правилник о заштити интелектуалне својине, односно заштити патената и иновација универзитетског и академског особља, али да је потребно заштитити иновације и патетне на глобалном нивоу.

Руководилац Центра за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањалуци Анђела Пепић рекла је да процес заштите интелектуалног власништва траје и по годину-двије, нарочито ако се жели обезбиједити заштита при Свјетској организацији за заштиту интелектуалног власништва, што је посебно захтјеван процес.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.