Sign In

Комић: Наука и технологија покретачи друштвеног развоја

Објављено:

Учествујући на конференцији "Универзитет у Бањалуци 2025. године - искуства и препоруке земаља региона", министар науке и технологије Јасмин Комић је истакао да је стварање економије засноване на знању изазов сваке друштвене заједнице и да су наука и технологија неспорне полуге и покретачи друштвеноекономског развоја.

- Један од могућих приступа, који сигурно даје најбоље и најдугорочније ефекте је партнерско укључивање у европски истраживачки простор и све процесе. Оно што се мора уважити је потреба за толерантношћу у овом партнерству, све док квалитет и квантитет научноистраживачке дјелатности на овим просторима не добије жељени ниво и на тај начин обезбиједи социо-економски развој – рекао је Комић.

Он је напоменуо да већина наших истраживача није довољно конкурентна у регионалним и европским размјерама. Међутим, постоје истраживачке групе које имају одличне резултате истраживања публиковане у индексираним часописима и добру сарадњу са колегама на регионалном и свјетском нивоу.

- Наша је намјера да додатно оснажимо ове истраживаче кроз подстицање изврсности у истраживању. То је уосталом и дефинисано као један од стратешких циљева у недавно усвојеној Стратегији научног и технолошког развоја РС за период 2017-2021 – нагласио је Комић.

Циљ скупа "Универзитет у Бањалуци 2025. године - искуства и препоруке земаља региона", који је организовао УНИБЛ, је размјена искустава у домену научноистраживачког рада, високог образовања, законодавства, аутономије и других сродних области, те изналажење оптималних рјешења из земаља региона корисних за пројекцију будућег развој Универзитета у Бањалуци, а тиме и високог образовања у Републици Српској, односно БиХ. Конференција је окупила представнике водећих научних и образовних установа у региону.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.