Sign In

О унапређењу сарадње са делегацијом Владе Војводине

Објављено:

Министар науке и технологије проф. др Јасмин Комић и ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Миланом Матаругом били су данас домаћини састанка у Ректорату на којем су о актуелностима из области унапређења научноистраживачког рада и сарадње разговарали са делегацијом Владе Војводине, коју су чинили покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност проф. др Зоран Милошевић и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић.

Министар Комић је изјавио да је данашњи састанак потврда добре сарадње два универзитета и комплетне академске заједнице у Републици Српској и Србији.

- Током оваквих разговора ми сагледавамо нове могућности које су, поред осталог, везане за акредитацију високошколских установа и сцијентометрију. То је у складу са постављањем наших стратешких циљева а то су квалитет и изврсност у научноистраживачком раду, већа међународна видљивост као и сарадња између привреде и акадамске заједнице. На томе стално инсистирамо цијенећи да је комерцијализација знања од изузетног значаја за цјелокупан друштвени развој, а Универзитет у Новом Саду у том смислу може да нам понуди своја искуства и моделе – рекао је Комић.

Изражавајући захвалност на посјети делегацији из Војводине, ректор Матаруга је истакао да је на данашњем састанку константовано да Универзитет у Бањој Луци и Универзитет у Новом Саду имају одличну сарадњу, али да постоји мјеста за унапређење добрих односа ове двије институције.

- Сложили смо се да ћемо у наредном периоду радити више на мобилности наставника, сарадника и студената ова два универзитета. Сматрам да је добро користити искуства колега из Војводине у објективизацији научних резултата, рангирању научних часописа и унапређења привреде – рекао је Матаруга и подсјетио да су Универзитет у Бањој Луци и Универзитет у Новом Саду потписали Меморандум о сарадњи у новембру прошле године, које је већ дао ефекте.

Ректор Николић је истакао да је састанак у Бањалуци био одлична прилика да се размијене још нека искуства о проширењу сарадње, али и да се чује више о могућностима ресорног министра и покрајинског секретара у погледу подршке која је потребна за реализацију различитих пројеката.

- На сједници Сената Универзитета у Новом Саду разговарали смо са деканима свих факултета новосадског универзитета о досадашњој сарадњи са Универзитетом у Бањој Луци и о неким развојним перспективама. Направили смо пресјек стања и сада знамо у којим сегментима можемо очекивати проширење сарадње. То значи да ћемо интензивирати активности у правцу шире мобилности наставника, сарадњника, истраживача и студената. Данас смо разговарали и о томе да Универзитет у Новом Саду стави на располагање Универзитету у Бањој Луци одређене ресурсе. Наш универзитет има близу 250 лабораторија у различитим областима, имамо велики број база података, богате књижне фондове и мислимо да то можемо да подијелимо са нашим колегама из Бањалуке – рекао је Николић.

Покрајински секретар Милошевић је рекао да је увијек било и оних подручја које треба ревизализовати и фокусирати се прије свега на сарадњу науке и привреде и искуства која има у том смислу прије свега Универзитет у Новом Саду, али и бавити се животним питањима у којима мобилност студената није само мобилност Бањалуке према Новом Саду него и обрнуто.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.