Sign In

Некажњен злочин у Доњој Јошаници

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изјавио је, у Горњој Јошаници код Фоче, гдје је служен је парастос за 56 мјештана, који су звјерски убијени на Никољдан, 19. децембра 1992. године  и 17 српских бораца из овог краја погинулих током посљедњег рата, да је однос према злочину цивилизацијско питање и да се БиХ не може назвати државом све док постоје различити приступи према невиним жртвама.

"Злочин мора да буде кажњив, да они који су га починили поднесу адекватну санкцију, није битно из ког народа злочинац долази и према коме је урадио злочин. То је оно што највише боли српски народ и што нас хендикепира, јер не постоји исти приступ правосуђа према злочину", рекао је Савановић.

И ове године око стотину Фочака ходочасника, међу њима највише младих и дјеце, препјешачили су 13 километара од споменика у Фочи до споменика у Горњој Јошаници у част јошаничких мученика.

Преживјели Јошаничани 26 година се у мају, поводом Љетног Никољдана, присјећају својих најмилијих, које су припадници такозване Армије БиХ из Горажда мучки убили док су прослављали крсну славу.

У нападу 600 муслиманских војника, који су се убацили у залеђе српске војске, убијено је троје дјеце - двогодишња Данка Тановић, седмогодишњи Дражен Вишњић и његова три године старија сестра Драгана, те 21 жена и 32 одрасла мушкарца, а десет села је спаљено и сравњено са земљом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.