Sign In

Неупитна редовност и висина исплате примања корисника борачко-инвалидске заштите

Објављено:

​​​​​Поводом неистинитих информација које су се јуче(05.02.2019.г.), након сједнице Предсједништва Борачке организације Републике Српске,  појавиле у неким медијима  и непотребно довеле  јавности у заблуду у вези са средставима  за исплату борачког додатка за 2019. годину, Министарство обавјештава јавност  да су,  из Буџета Републике Српске за ову годину, како је и планирано,  обезбјеђена средства и редовност исплате свих новчаних  примања корисника  према Закону о правима бораца ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

 Основица за обрачун  примања корисника борачко-инвалидске заштите  остала је на истом нивоу као прошле године, односно, није могла бити увећавана из једног разлога - одлуке Уставног суда РС у вези са обавезом  почетка  исплате мјесечног борачког додатка. Наиме, Уставни суд је наложио да исплата мјесечног борачког додатка за кориснике који наврше 60 година живота почне првог наредног мјесеца по подношењу захтјева. Дакле, ове године,  на исплати ће се  појавити  6.120 корисника који су ово право стекли,  а нису га користили у  2018. години, као и око 6.000 нових   који ће током 2019. године стећи ово право. 

Управо, да не бисмо дошли у ситуацију да угрозимо редовност и достигнуту висину  мјесечних примања, Влада Републике Српске донијела је одлуку да основице за обрачун свих примања из области борачко-инвалидске заштите остану на прошлогодишњем  нивоу. Дакле, наглашавамо још једном, у буџету Републике Српске обезбјеђена су сва потребна средства за планиране исплате и  нема никаквог основа,  нити разлога,  да се на непримјерен начин манипулише са  пласирањем лажних и злонамјерних констатација и јавност непотребно доводи у заблуду.

 Влада Републике Српске континуирано показује одговорност и опредјељеност да се средства за борачко-инвалидску заштиту обезбједе у пуном износу, те да се, у складу са могућностима, обезбједе и  додатна права .  Управо због финансирања нових права и обезбјеђења нивоа постојећих,  буџет за борачко-инвалидску заштиту за 2019. годину у односу на прошлу годину  увећан је за 5.448,875 КМ.

Овом приликом апелујемо на  средства јавног информисања да не злоупотребљавају информације и не доводе у заблуду борачку популацију, најзаслужнију и најосјетљивију категорију наших грађана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.