Sign In

Служен парастос за 13 српских бораца у насељу Грбавица

Објављено:

​У брчанском насељу Грбавица данас је служен парастос и положени вијенци за 13 припадника Војске Републике Српске које су прије 26 година припадници хрватско-муслиманских формација заробили, масакрирали и убили.

Парастосу су, осим представника удружења проистеклих из протеклог рата, припрадника локалне извшрне и законодавне власти, присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Милуновић је истакао да су у БиХ бројна стратишта Срба била у свим ратовима - у прошлим вијековима и посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, да је тачно да нема правде за Србе, што је видљиво и у овом злочину који се десио 8. марта. 1993. године.

"Постављам питање Тужилаштву БиХ је ли командна одговорност резервисана само за Србе када им се суди и да ли имају намјеру да осуде овакве злочине? Да ли је по њиховим мјерилима ово ратни злочин и докле ће правда да чека", упитао је Милуновић.

Ђокић је рекао да се Срби традицији окупљају на овај дан да би се сјетили храбрих Грбавичана који су погинули у рату, те изразио незадовољство због некажњавања одговорних за гнусни злочин.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да и данас, у миру постоје разне провокације упућене српским борцима.

Стравичан масакр над припадницима Војске Републике Српске из овог краја починили су припадници такозване Армије БиХ у чијем саставу су били комшије, муслимани из Брчког.

Осмог марта 1993. године 13 српских борца из Грбавице заробљено је у Бодеришту, код Брчког. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице измасакрирани су, а затим убијени.

Из насеље Грбавица у посљедњем рату погинуло је највише Срба у пријератној општини Брчко.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.