Sign In

Унаприједити законску регулативу у области заштите на раду

Објављено:

У Републици Српској је у девет мјесеци забиљежено 470 лакших повреда на раду, те је потребно радити на унапређењу законске регулативе ради смањења овог броја, рекла је начелник Одјељења заштите на раду у Министарству рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Владислава Тадић.
Тадићева је рекла да је с тим циљем ресорно министарство данас организовало научни скуп.

"Прошле године су биле 1.474 лакше повреде на раду. Евидентирано је смањење броја повреда на раду, што даје задатак министарству да настави у том правцу јер је чак и једна мање забиљежена повреда значајна", рекла је Тадићева новинарима у Бањалуци прије почетка научног скупа.

Она је истакла значај рада Комисије за утврђивање испуњености услова из области заштите здравља на терену, која дјелује превентивно, едукативно и савјетодавно, уколико се послодавац на вријеме обрати.

"Идемо у правцу савјетовања послодавца како би били отклоњени недостаци, након чега послодавац добија рјешење о испуњености услова", рекла је Тадићева.

Тадићева је истакла да се едукација не односи само на раднике, него и на послодавце, који треба да буду упознати о радном мјесту свог радника и ризицима који постоје.

"Послодавци треба да предузму све потребне мјере да уклоне или смање ризике на најмању могућу мјеру с циљем стварања безбједног радног мјеста", рекла је Тадићева.

Она је навела да ће на научном скупу бити ријечи и о раду у простору угроженом експлозивном атмосфером, будући да је то врло значајна тема јер постоји правна празнина у законској регулативи у Републици Српској.

"Радимо максимално да кроз законску регулативу побољшамо стање у овој области, како бисмо послодавцима олакшали рад на терену", рекла је Тадићева.

Научни скуп, којем присуствују представници лиценцираних кућа које се баве пословима заштите на раду у Републици Српској, ресорно министарство је организовало поводом обиљежавања Европске недјеље безбједности и здравља на раду.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.