Sign In

Обиљежено „Страдање Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац од усташа 1942.године“

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић присуствовао је служењу парастоста iкод Спомен-костурнице у Дракулићу за 2.300 Срба, које су у само једном дану прије 77 година поклале усташе у овом бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Након парастоса положени су вијенци на Спомен-костурницу.

Милуновић је на конференцији за новинаре, одржаној дан раније, истакао  да је фашизам као најмрачнија идеологија у историји људског рода свој најмонструознији облик попримила у хрватском усташтву током Другог свјетског рата на подручју БиХ и Хрватске због постојања Независне Државе Хрватске у којој је народ масовно страдао.

– Тако је било у фебруару 1942. године на подручју Дракулића, Мотика, Шарговца и рудника Раковац када су усташе без иједног испаљеног метка умориле 2.315 људи, међу којима је било 551 дијете – рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Милуновић је поручио да је обавеза Републике Српске да обиљежава ове историјске догађаје и одаје помен жртвама усташког терора у Другом свјетском рату.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије кога су чак потровани пси у тим селима - да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, наводи се у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве неђеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Обиљежавање „Страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац од усташа 1942.године"организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.