Sign In

Обезбјеђена редовност исплате примања из области борачко-инвалидске заштите

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да је Влада опредијељена да се у овој години обезбиједи досадашњи ниво и редовност исплате за област борачко-инвалидске заштите и цивилних жртава рата.

Милуновић је рекао да је укупан буџет за борачко-инвалидску заштиту када је ријеч о војним и цивилним инвалиднинама и борачких додатака остао исти на нивоу прошлогодишњег.

Он је навео да ће у буџету у овој години укупно да недостаје 1,7 милиона KМ за исплату на нивоу борачких додатака, али да ће та средства у идућој години бити обезбијеђена и исплаћена у континуитету.

"Нама је остала могућност само прераспођеле, с обзиром на то да је буџет јединствен и да покушамо да обезбиједимо досадашњи ниво и редовност исплате, а што ће Влада Републике Српске у овој години и учинити", истакао је Милуновић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је Уставни суд Републике Српске донио одлуку и оспорио одредбу о борачком додатку која је гласила да се право на мјесечни борачки додатак стиче у наредној календарској години у односу на годину у којој борац навршава 60 година живота.

"Према одлуци Уставног суда Републике Српске, Влада је морала да промијени тај члан Уредбе о борачком додатку и на основу такве нове уредбе и нове одредбе борац стиче право на мјесечни борачки додатак у наредном мјесецу у односу на мјесец у којем је навршио 60 година живота", појаснио је Милуновић.

Он је рекао да ће из тог разлога, умјесто више од 6.000 бораца која је требало да уђу у право у овој години на мјесечни борачки додатак, у току ове календарске године имаћемо још 6.100 бораца.

Милуновић је напоменуо да су у периоду од 2013. до 2018. године личне и породичне војне и цивилне инвалиднине имале пораст од 14,9 одсто.

Он је рекао да је буџет ове године у односу на претходну увећан само по неколико основа, а односе се на борце који нису имали могућност да имају 15 година рада осигурања да заједно са борачким стажом остваре право на мјесечну пензију.

Милуновић је рекао да је у овогодишњем буџету издвојена посебна ставка за примјену Закона о заштити жртава ратне тортуре.

Влада Републике Српске донијела је јуче одлуку којом је овогодишња основица за обрачун мјесечних примања из области борачко-инвалидске заштите и цивилних жртава рата остала на нивоу претходне године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.