Sign In

Уручени кључеви станова за 14 породица погинулих и РВИ

Објављено:

​Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић данас су у Прњавору уручили кључеве станова за 14 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, чиме је комплетиран пројекат стамбеног збрињавања борачких категорија у овој општини.

Вриједност радова је 392.237 KМ. Изградњу објекта финансирало је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. Општина Прњавор је у пројекту, обезбјеђењем локације, грађевинске и употребне дозволе, техничке документације и инфраструктуре објекта учествовала са око 220.000 KМ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је Влада Српске у програму од 2008. до 2018. године у општину Прњавор уложила око 4,5 милиона KМ на име стамбеног збрињавања.

"Збринуто је 357 корисника - урађено је 68 станова и додијељено је 289 новчаних помоћи у износу до 8.000 KМ", навео је Савановић.

Према његовим ријечима, у Прњавор је до сада уложено око 6,5 милиона KМ када се узму у обзир и друга издвајања за ту општину, укључујући око 360.000 KМ за социјално збрињавање људи који су остали без посла у процесу стечаја и ликвидације из три предузећа гђе је било око 325 радника, те издвајања за бањску рехабилитација, једнократне новчане помоћи, запошљавање посредством Завода.

Савановић је навео да ће бити процијењене потребе општине Прњавор по свим елементима и да су Влада Републике Српске и ресорно министарство спремни да помогну у побољшању животног стандарда.

Он је подсјетио да у Републици Српској још један број породица погинулих и ратних војних инвалида до четврте категорије није стамбено збринут.

"Највјероватније ће нова Влада усвојити нову уредбу која ће то дефинисати и ријешићемо њихов проблем. Од 1999. до 2018. године збринули смо 8.274 корисника у Републици Српској - урађено је 3.360 стамбених јединица и додијељено је 4.914 једнократних помоћи до 8.000 KМ", прецизирао је Савановић.

Он је нагласио да је Влада Српске показала одговорност према породицама које су најзаслужније за стварање Републике Српске.

"Око 90 одсто случајева је ријешено, а остатак ће највјероватније бити ријешен у наредном мандатном периоду. Потпуно ћемо збринути породице погинулих и ратних војних инвалида до четврте категорије како је Закон о правима бораца и породица погинулих предвидио", рекао је Савановић.

У општини Прњавор ово је друга зграда намијењена за трајни смјештај борачких категорија. У марту 2010. године станове је добило 40 породица, а вриједност тог пројекта износила је више од 2.700.000 KМ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.