Sign In

Богаћењем културних садржаја, сазнајемо више о Петру Кочићу

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић присуствовао је у Бањалуци Академији уприличеној поводом обиљежавања 52. Кочићевог збора.

„О великом писцу и народном трибуну неправедно се годинама мало знало, али се богаћањем културних садражаја на Кочићевом збору ова неправда исправља и драго ми је да сваке године сазнајемо знатно више о овом српском великану" оцјенио је министар Савановић.

 

„Петар Кочић, приповедач српског народа у Босни и Херцеговини и борац за националну еманципацију Срба под аустроугарском влашћу, човек истине и правде, био је изузетан политички говорник, прави народни трибун, који је своју говорничку вештину достојно показао као изабрани представник српског народа у Босанском сабору током 1910. и 1911. године. Током две године посланичког мандата изговорио је многе говоре који га легитимишу као једног од највећих политичких говорника модерне српске историје. Велики познавалац и поштовалац српског језика, у парламенту га и брани, а у славу српског језика фантастично беседи пред Сабором на првом заседању, 14.11.1910. године.  Душа праве речитости сигурно је био Петар Кочић, песник међу приповедачима, приповедач међу политичарима, политичар и народни трибун који је речи Истина, Слобода, Отаџбина и Бог писао увек великим словом"(текст Јасна Арбанас).

„Ко искрено и страсно љуби Истину, Слободу и Отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас".(Текст Петра Кочића исписан на споменику у Бањалуци)​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.