Sign In

Више средстава за запошљавање инвалида

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас у Приједору да републички Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање лица са инвалидитетом из године у годину послује позитивно.

"Влада Републике Српске је управо кроз ову установу показала бригу према лицима са инвалидитетом", рекао је Милуновић новинарима у Приједору након разговора са директором Фонда Ранком Вучковићем.

Он је подсјетио да је главна активност овог фонда враћање доприноса свим послодавцима који су запошљавали лица са инвалидитетом, а таквих је у Српској 800 са између 1.200 и 1.300 запослених лица са инвалидитетом.

Према његовим ријечима, кроз пројекат економске подршке лицима са инвалидитетом у руралним подручјима, биће реализован 91 пакет вриједности од по 2.500 KМ по особи, знатно више од планираних 55 пакета.

Пројекат ће, како је рекао,бити реализован посредством десет организација од посебног значаја за Републику Српску.

Он је најавио да ће и за ову годину бити расписан позив за овај пројекат јер се показао ефикасним, поготово онима који већ нешто раде на селима, а да се редовно наставља и подстицај послодавцима од 4.000 KМ по запосленом лицу са инвалидитетом.

Директор Фонда Ранко Вучковић рекао је да је за ову годину за први јавни позив било предвиђено 337.500 KМ за пројекте запошљавања и економске подршке лицима са инвалидитетом у Српској, али да ће за ове намјене бити одобрено око 400.000 KМ, а да ће потом бити расписан и други јавни позив исте вриједности.

"Осим тога, основна дјелатност Фонда је враћање доприноса на исплаћене зараде лица са инвалидитетом гдје дајемо око 4,2 милиона KМ годишње или више од 85 одсто буџета Фонда", додао је Вучковић.

Фонд је једина установа републичког нивоа са сједиштем у Приједору.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.