Sign In

Митровданске битке симбол храбрости и одбране отаџбине

Објављено:

​​​​Предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас у Невесињу да је српска историја пуна буна, ратова, устанака, али и великих битака и побједа.

"За Митровдан 1992. и 1994. године десиле су се велике битке у којима је сачувано не само Невесиње, већ и источна Херцеговина и Република Српска. Намјера непријатеља била је да освоји цијелу источну Херцеговину и протјера српски народ", навео је Милуновић
и додао да су борци Невесињске бригаде показали невиђену храброст и одлучност да бране своја огњишта, Херцеговину и цијелу Републику Српску.

Он је истакао да се чини све да положај борачке популације буде побољшан.

Обиљежавање Митровдана - Дана општине Невесиње и славе Борачке организације Републике Српске почело литургијом која је јутрос служена у Саборном храму Вазнесења Господњег након чега је одржана свечана сједница Скупштине општине на којој су заслужним појединцима уручена највиша општинска признања.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца ове бригаде коју су чинили углавном борци из Невесиња и долине Неретве, а рањено их је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве.

​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.