Sign In

Срби били носиоци антифашистичкога покрета

Објављено:

​​​​​​​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић изјавио је да је подизањем устанака против фашизма у српским крајевима у БиХ и Хрватској почела велика и дуготрајна борба српског народа за слободу, који је био носилац антифашистичког покрета.


Милуновић је на Бањ брду изнад Бањалуке, гдје је положио вијенац на споменик палим Крајишницма у НОБ-у, рекао новинарима да је српски народ, поготово у Крајини, страшно страдао зато што је на овим просторима егзистирала монструозна фашистичка творевина Независна држава Хрватска, чија је намјера била да потпуно уништи српски народ на овим просторима. 

Он је подсјетио да су ови простори 500 година били под турском владавином, која је узимала харач и данак у крви, убијала Србе без икаквих пресуда и казни, али да је много више зла нанесено за четири године усташке владавине. 

"Срећом, успјели смо да опстанемо и останемо и да се сачувамо. Наше историјско памћење овај пут није било кратко тако да смо у рату деведсетих година прошлог вијека на овим просторима били спремни да се бранимо", нагласио је Милуновић. 

Према његовим ријечима, и тада је плаћена велика цијена слободе јер је погинуло 23.000 српких бораца, али је спријечено да се понови оно што је српском народу урађено у Другом свјетском рату. ​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.