Sign In

Обиљежене 24 године од одбране западних граница Републике Српске

Објављено:

​​​Парастосима, полагањем вијенаца и прогодним програмом данас су у Новом Граду обиљежене 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије у којој је убијено више од 100 српских цивила, војника и полицајаца.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је одбрана западних граница Српске једна од највећих и најзначајнијих битака у минулом рату.

"Уз побједе у митровданским офанзивама, одбрану Сарајевско-романијске регије и Подриња, те пробој Коридора, одбрана западних граница Српске била је битка којом је извојевана слобода", рекао је он.

Милуновић је навео да је цијена слободе била велика јер су хрватске снаге убиле 111 Срба - 57 цивила и 54 војника и полицајца.

"Неселективно су тукли градове артиљеријом, што показује да су имали намјеру да протјерају комплетно српско становништво са ових простора. Захваљујући снажном отпору Војске Републике Српске, нанесен је пораз елитним јединицама хрватске војске. Ово је била велика побједа нашег народа", рекао је он.

Обиљежавање 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије почело је јутрос полагањем вијенаца код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у несељу Туњица, код Новог Града.

Код споменика, гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, вијенце су  положили изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ,те делегације Народне скупштине Српске и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, коју je предводиo министар Милуновић.

Након полагања вијенаца, код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду служен је парастос, а затим су положени вијенци.

Претходно се министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић јутрос састао са представницима општинске власти и некадашњим командантима Новоградске бригаде.

Обиљежавање у Новом Граду организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, на чијем челу је министар Милуновић.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијено је 111 лица, од којих 57 цивила, 44 припадника оружаних снага Републике Српске и шест припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана офанзиве погинуло је 57 лица и то 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.