Sign In

Младе генерације треба да се сјећају српских жртава

Објављено:

​​
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је да младе генерације у Српској треба да се присјећају жртава које је српски народ дао за слободу у Другом свјетском рату, као и у протеклом одбрамбено-отаџбинском.
"У посљедњем рату спријечили смо да се понове злочини над српским народом из Другог свјетског рата, а цијена слободе Републике Српске је била велика", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом сутрашњег обиљежавања 77 година од страдања Срба у Старом Броду на Дрини и Милошевићима 1942. године.

 
Он је подсјетио да је српски народ дао највећи допринос ослобађању ових простора у Другом свјетском рату, истичући да се не смије заборавити чињеница да су преко српских жртава и српске крви од злочинаца и жртве покушали да направе браћу у бившој Југославији, која се највјероватније распала због тих разлога.

 
Говорећи о историјском значају овог догађаја, Милуновић је рекао да су усташка Црна легија Јуре Францетића и Муслиманска легија под командом Мухамеда Хаџиефендића са више од 10.000 наоружаних усташа кренули на српску нејач када је убијено око 6.000 српских цивила са сарајевско-романијског платоа, околине и горњег Подриња.

 
Он је навео да је забиљежено као јединствен случај у историји да је 326 дјевојака у то вријеме заједно скочило у ријеку Дрину и утопило се тражећи спас од усташа.

 
"Ријеч је о организованом и масовном злочину усташа у Другом свјетском рату", истакао је Милуновић.

 
Милуновић је подсјетио на најмасовнија српска стратишта у Другом свјетском рату, Доњу Градину гдје је убијено око 700.000 људи, Гаравице код Бихаћа гдје је убијено више од 12.000 људи, Шушњаре код Санског Моста гдје је убијено 5.500 Срба и 500 Јевреја.

 
Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програм обиљежавања страдања Срба у Старом Броду почиње сутра у 8.30 часова Светом архијерејском литургијом у Цркви Светог цара Лазара и Косовских мученика у Андрићграду у Вишеграду.

 
Он је рекао да је у 11.15 часова предвиђен полазак туристичког брода са званицама са кеја на Дрини у Андрићграду, док се програм наставља у 12.20 часова у Старом Броду на Дрини у Спомен-капели убијенима.

 
Граонић је рекао да је у 12.30 часова предвиђено освештање спомен-музеја старобродским жртвама 1942. године, у 13.00 часова је полагање вијенаца на спомен-плочу, а након тога обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.