Sign In

Милуновић: Тражићемо истину и правду за све српске жртве

Објављено:

​​​

Тражићемо истину и правду док не буду процесуирани сви који су починили злочине над српским војницима и над српским народом, поручио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић на обиљежавању страдања припадника ЈНА у Тузланској колони.

У обраћању породицама убијених припадника ЈНА, ратним војним инвалидима, саборцима и бројним окупљеним испред Спомен-костурнице жртвама злочина над Тузласком колоном, Милуновић је истакао да без истине и правде нема заједничког живота у БиХ.

- Муслиманске власти нису поштовале ништа, они су побили људе који нису могли да се бране, који су се мирно извлачили из касарне Хусинска буна према Бијељини и даље ка Србији - рекао је министар.

Он је навео да су велики злочини над припадницима ЈНА при договореном повлачењу из Сарајева и Тузле почињени "по истом сценарију и са истим злочиницима".

- Говоре да су те војне колоне биле легитимни војни циљ, што може да буде колона у борбеном поретку, али не и колона у маршевском борбеном поретку и не када је договорено да се оне мирно извуку до 19. маја, што је и учињено по свим договорима које су прекршили и у Добровољачкој улици у Сарајеву и у Тузли - нагласио је Милуновић.

Према његовим ријечима, договор у рату се, због части и морала, поштовао и у примитивним заједницама, прије свих установљених конвенција.

- Када су у питању српске жртве и злочини над српским цивилима они су у борбеним дејствима колатерална штета и тако пролазе године, а злочинци на другој страни нису процесуирани - истакао је Милуновић.

Он је навео да се пред Судом БиХ за злочине муслиманских снага не примјењује одговорност, ни лична ни командна, оцјењујући да је командна одговорност резервисана само за Србе.

Вијенце на споменик жртвама у Тузланској колони положили су изасланик предсједика Републике Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорад Којић, посланици у Народној скупштини и представници Срба у заједничким органима БиХ.

Вијенце и цвијеће положили су и чланови породица убијених у Тузланској колони, делегација Града Бијељина, представници Борачке организације из бројних општина и друга удружења проистекла из рата, представници МУП-а Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука, као и Удружење Тузлака у Бијељини.

Претходно је служен парастос страдалим борцима испред Спомен-костурнице на бијељинском гробљу на Пучилама.

Обиљежавање 27 година од убиства припадника ЈНА у Тузланској колони организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.