Sign In

Обиљежавање страдања Срба у Сијековцу 1992.године

Објављено:

Република Српска неће никада заборавити српске жртве страдале у Сијековцу 1992. године, а њене институције истрајаће у намјери да све оне који су починили такве злочине приведе правди, поручио је данас помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту  Душко Милуновић.

Милуновић је на конференцији за новинаре рекао да програм обиљежавања 20 година од страдања Срба у Сијековцу почиње округлим столом о теми "Први ратни злочин у БиХ 1992. године - злочин у Сијековцу", који ће бити одржан сутра у 12.00 часова у Банском двору у Бањалуци.

Он је додао да ће програм обиљежавања бити настављен у понедјељак, 26. марта, на годишњицу почињеног злочина, служењем свете архијерејске литургије у цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу са почетком у 9.00 часова.

Милуновић је навео да ће у 11.00 часова бити служен парастос погинулим цивилима, у 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа на спомен-плочу, у 11.45 часова обраћање званичника, док је за 12.00 часова предвиђен умјетнички програм.

Савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске генерал Милан Торбица напоменуо је да се злочин у Сијековцу догодио прије званичног избијања рата у БиХ.

 "Хрватска је извршила агресију на БиХ с циљем да се рат прошири на све просторе бивше Југославије, како би се окривила нека друга држава за избијање рата, а не Хрватска", додао је Торбица.

 Торбица је подсјетио да су 26. марта хрватске снаге, у сарадњи са интервентним муслиманским паравојним водом Сијековац, прешле ријеку Саву и починиле злочин над српским цивилима, убиле деветоро људи, и то породица Зечевић, Милошевић, Трифуновић и Радановић, те запалиле и уништиле 15 кућа.

  "Нажалост, ни након 20 година још нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Сијековцу, али смо увјерени да ће рука правде на крају стићи злочинце", рекао је Торбица.

 Он је додао да ће служењу парастоса за Србе страдале у Сијековцу присуствовати премијер Републике Српске Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, као и други званичници Српске.

 Организатор обиљежавања страдања Срба у Сијековцу је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.