Sign In

Обиљежена 67. годишњица Битке на Козари

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић поручио је поводом 67. годишњице битке на Козари да је обиљежавање годишњице Козарске епопеје обавеза, али и жеља да страдање народа на овом подручју не буде само успомена, већ и опомена за сва времена и генерације које долазе.

Министар Ристовић на уласку у спомен дио страдалима на Козари


"Желим да са ове планине, симбола мјеста страдања једног народа, али и мјеста његове бескрајне храбрости, подсјетим цијели свијет да је српски народ одувијек био слободарски", рекао је Ристовић данас на Мраковици, гдје је у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова  обиљежена 67. годишњица битке на Козари.

Ристовић је рекао да на Народно-ослободилачку борбу могу бити поносни и борци посљедњег отаџбинског рата, који данас, заједно са својим дједовима и очевима учесницима НОР-а, обиљежавају овај значајан датум из историје српског народа.

''Идеје и слободарски дух су нам исти и једни и други смо антифашисти'', поручио је Ристовић приликом обраћања преживјелим учесницима НОБ-а и поштоваоцима антифашистичке традиције.

Предсједник Републичког одбора СУБНОР-а Благоја Гајић подсјетио је на тековине НОБ-а, те нагласио да о Козари никада неће бити све речено, поготово о њеној трагедији и геноциду над недужним народом, херојству партизана, јединству бораца и народа.

Манифестација под називом "Козара спомиње и опомиње" почела је пријемом, који је министар Раде Ристовић организовао за представнике СУБНОР-а и госте.

Обиљежавање је настављено парастосом погинулим борцима и цивилним жртвама Народно-ослободилачког рата, а бројне делегације су положиле вијенце испред меморијалног зида на Мраковици.

На Меморијалном зиду на Мраковици уписана су имена 9 921 партизанског борца погинула у борбама на овом подручју током Другог свјетског рата, а историчари су прикупили податке о 33 398 побијених цивила, док судбина многих ни до данас није позната.

Министар Ристовић са осталим званицама на свечаности обиљежавања 67. годишњице Битке на Козари Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.