Sign In

НЕ СМИЈЕ СЕ ЗАБОРАВИТИ КРВАВА ИСТОРИЈА СРПСКОГ НАРОДА

Објављено:

​​​​Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић сматра да сјећање на акцију хрватских снага "Олуја" мора бити пренесено у насљеђе млађим генерацијама, да се не би заборавило страдање и поновила крвава историја српског народа.
Савановић је подсјетио да за овај злочин, у којеме је страдало 1.922 углавном српских цивила, нико није одговарао и истакао да је оружана акција "Олуја" наставак усташке идеологије и пројекта НДХ. 

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да се под покровитељством влада Српске и Србије сутра у Бачкој Паланци одржава централна државна манифестација Дана сјећања на прогнане и страдале Србе у операцији "Олуја" коју су 4. августа 1995. године извршили припадници Хрватске војске, ХВО-а и тзв. Армије БиХ, уз подршку НАТО-а. 

"Тога дана нападнута је сјеверна Далмација, Лика, Кордун, Банија, простор на ком су били већински Срби који им је вијековима припадао, и који су у то вријеме били уоквирени у Републику Српску Крајину", истакао је Савановић. 

Он је подсјетио да је, иако је Република Српска Крајина била под заштитом УН, 200.000 припадника наоружане хрватске војске напало на 30.000 војника Крајине. 

"Процјењује се да је тада на простору Крајине жвјело 230.000 Срба, углавном дјеце, жена и стараца", рекао је Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. 

Централно обиљежавање Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" биће одржано сутра у 20.00 часова у Бачкој Паланци. 

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано је 250.000 крајишких Срба. 

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину. 

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију. 

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.